Surse de finantare ale unei afaceri

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Cuprins

Combustibil esențial pentru a porni și a menține o afacere în mișcare pe un drum plin de incertitudini economice, finanţarea unei afaceri nu este doar despre obținerea de capital: este despre înțelegerea nevoilor financiare ale acesteia, a riscului și a potențialului de creștere într-un mediu extrem de competitiv.

De aceea, fie că te afli la început de drum sau vizezi extinderea afacerii tale, accesul la diferite surse de finantare este o preocupare vitală şi justificată, pentru că a obţine capitalul necesar poate face diferența dintre succes și stagnare sau dispariţie.

În acest articol, vom explora pas cu pas importanţa finanţării într-un business, care sunt variantele de surse de finantare ale unei afaceri – prin creditare, prin capitaluri proprii, hibride şi metodele alternative, caracteristicile cheie ale acestora, modul de pregătire pentru a accesa o opţiune de finanţare şi cum să o alegi pe cea potrivită pentru nevoile afacerii tale, pentru a avea o perspectivă cât mai cuprinzătoare asupra acestui subiect.

Astfel, vei putea lua decizii informate, în favoarea dezvoltării pe termen lung a afacerii tale, călătorind către vârfurile (încă) neatinse ale succesului acesteia.

Dar, să începem cu începutul! 

Ce inseamna finantarea unei afaceri si de ce este importanta?

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Finanțarea unei afaceri se referă la procesul de obținere a capitalului necesar pentru începerea, operarea și extinderea acesteia. Aceasta poate proveni din diverse surse de finantare care pot lua forma de împrumuturi, investiții de capital propriu, granturi, finanțare prin crowdfunding și altele, pe care le vom discuta pe larg, în următoarele capitole ale acestui material.  

Pentru o afacere, importanța finanțării constă, în linii mari, în faptul că de ea depind supraviețuirea și creșterea acesteia, oferind resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile curente, a investi în noi oportunități și a naviga prin provocările pieței. 

La nivel naţional, principalele motive pentru care o afacere falimentează în primul an de activitate includ:

Lipsa unui plan de afaceri solid: multe afaceri noi eșuează din cauza lipsei unui plan de afaceri bine definit, care să includă o strategie clară de marketing, o analiză a pieței, obiective realiste și un plan financiar detaliat. Fără aceste elemente, o afacere poate să nu fie pregătită pentru provocările pieței sau să nu poată răspunde eficient la nevoile clienților. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, am scris pe această temă aici: Plan de afaceri: Ce este și Cum se face

Gestionarea deficitară a finanțelor: o altă cauză comună a falimentului afacerilor în primul an este gestionarea ineficientă a resurselor financiare. Aceasta include atât lipsa unui buget corect și realist, cât și eșecul în monitorizarea fluxului de numerar, cheltuielile necontrolate sau investițiile nesăbuite. Deci, lipsa de surse de finanțare ale unei afaceri poate fi considerată o subcategorie a acestui punct, deoarece accesul limitat la capital poate împiedica creșterea și expansiunea afacerii, mai ales în fazele incipiente.

Neînțelegerea pieței și a clienților: necunoașterea pieței țintă sau ignorarea nevoilor și preferințelor clienților poate duce la eșecul unei afaceri noi. Fără o înțelegere profundă a pieței și a comportamentului consumatorilor, o afacere poate oferi produse sau servicii care nu se aliniază cu cererea actuală, ceea ce poate duce la vânzări scăzute și, în cele din urmă, la faliment.

Aşadar, sursele de finantare ale unei afaceri sunt elemente vitale pentru bunul mers al acesteia, iar importanţa poate fi compusă din următoarele aspecte:

Capital de start: majoritatea afacerilor necesită un capital inițial semnificativ pentru a începe operațiunile. Finanțarea ajută la acoperirea costurilor inițiale, precum achiziționarea de echipamente, închirierea spațiului de lucru, achiziția de inventar și plata salariilor angajaților.

Lichiditate: finanțarea asigură că afacerea dispune de lichidități suficiente pentru a gestiona fluxurile de numerar zilnice, permițându-i să își onoreze obligațiile financiare pe termen scurt, cum ar fi plățile către furnizori și salariile angajaților.

Creștere și expansiune: pentru a crește și a se extinde, o afacere are nevoie de investiții în cercetare și dezvoltare, marketing, extinderea gamei de produse sau servicii și intrarea pe noi piețe. Finanțarea oferă capitalul necesar pentru aceste inițiative de creștere.

Flexibilitate și securitate: accesul la surse de finanțare poate oferi unei afaceri flexibilitatea și securitatea financiară necesare pentru a face față imprevizibilului și pentru a profita de oportunitățile care apar.

Inovare și tehnologie: pentru a rămâne competitive, afacerile trebuie să investească în inovație și tehnologie. Finanțarea permite implementarea de noi tehnologii și procese care pot îmbunătăți eficiența și productivitatea.

Consolidarea poziției pe piață: prin finanțare, afacerile pot realiza achiziții strategice, fuziuni sau parteneriate care le consolidează poziția pe piață și pot să le extindă baza de clienți.

Prin urmare, finanțarea este vitală pentru orice afacere, indiferent de dimensiune sau domeniul de activitate. Ea nu doar că permite începerea și operarea zilnică a afacerii, dar este și o componentă crucială pentru creștere, inovație și succes pe termen lung.

De aceea, identificarea și accesarea surselor potrivite de finanțare, în funcție de nevoile și obiectivele afacerii, este o parte esențială a strategiei de dezvoltare a oricărei companii. Să vedem, mai departe, cum se poate alege sursa potrivită de finanţare pentru afacerea ta.

Alegerea sursei potrivite de finantare pentru afacerea ta

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Alegerea sursei potrivite de finantare pentru afacerea ta este un pas definitoriu în dezvoltarea și succesul pe termen lung al acesteia. Procesul implică, printre altele, evaluarea atentă a nevoilor afacerii, a condițiilor pieței și a caracteristicilor fiecărei opțiuni de finanțare disponibile, dar şi o abordare de lucru orientat spre consolidare, pentru ca resursele financiare să poată susţine eforturile companiei în direcţia corectă.

Programul de mentorat intensiv Bizz Accelelerator – susţinut de Ştefan Mandachi şi Iancu Guda (alături de încă zece mentori invitaţi) este metoda prin care poţi învăţa cum să-ţi consolidezi afacerea şi să o faci să lucreze pentru tine, accelerând în siguranţă către succesul acesteia, punând strategic în valoare sursele de finantare pe care vei alege să le accesezi.

Iar dacă am pomenit de „alegeri”, iată câteva idei pentru a te ajuta să alegi sursa de finantare numai bună pentru afacerea ta:

 1. Evaluarea nevoilor financiare

Scopul finanțării: determină clar dacă ai nevoie de capital pentru expansiune, investiții în echipamente, creșterea capitalului de lucru sau pentru alte scopuri.

Suma necesară: evaluează cât capital este necesar pentru a atinge obiectivele propuse.

Perioada: defineşte dacă ai nevoie de finanțare pe termen scurt, mediu sau lung.

 1. Înțelegerea opțiunilor de finanțare

Deşi le vom dezbate mai pe larg în următoarele capitole, la acest moment punctăm că informarea cu privire la întreaga paletă de posibilităţi este un element care permite selecţia potrivită a sursei de finanţare, pentru afacerea ta. Printre cele mai cunoscute sunt:

 • Finanțarea prin creditare (bancară și nebancară, inclusiv împrumuturi de la prieteni și familie);
 • Finanțarea prin capitaluri proprii (emisiunea/vânzarea de acțiuni, investitori îngeri, crowdfunding);
 • Finanțarea nerambursabilă și subvenții (granturi de la guvern sau organizații non-profit);
 • Finanțarea hibridă și alternativă (finanțare mezzanine, credite convertibile);
 • Modalitățile alternative de finanțare (factoring, scontare, peer-to-peer lending).
 1. Analiza criteriilor de selecție: 
 • Costul finanțării: trebuie să ştii exact la ce dobânzi şi comisioane să te aştepţi şi dacă sursa de finantare implică partajarea profitului cu investitorii. 
 • Condițiile de rambursare: aici intră termenii, perioadele de grație şi flexibilitatea în rambursare, să poţi gestiona corect acest aspect. 
 • Impactul asupra controlului afacerii: se referă la înțelegerea modului în care diferitele forme de finanțare pot influența deciziile tale și controlul pe care îl ai asupra afacerii. 
 • Riscurile asociate: este nevoie să afli riscurile legate de fiecare tip de finanțare, inclusiv posibilitatea pierderii activelor sau a controlului asupra afacerii. 
 • Cerințele de eligibilitate și compatibilitatea cu afacerea ta: anumite surse de finanțare pot avea criterii specifice de eligibilitate sau pot fi mai potrivite pentru anumite tipuri de afaceri sau faze de dezvoltare faţă de altele. Este nevoie să afli unde te situezi şi ce ai de făcut în viitorul apropiat.

Programează-te la o şedinţă de consultanţă gratuită cu unul dintre managerii Bizz Accelerator şi află situaţia actuală a afacerii tale, punctele vulnerabile şi ce ai de făcut pentru a-ţi consolida şi dezvolta afacerea în mod rapid, sigur şi profitabil!

Alegerea sursei potrivite de finanțare necesită o analiză atentă a nevoilor afacerii, a opțiunilor disponibile și a impactului pe care fiecare sursă îl poate avea asupra afacerii. Prin evaluarea criteriilor menționate și urmând acești pași, cu determinare, îți poți maximiza șansele de succes în obținerea finanțării necesare pentru creșterea și dezvoltarea afacerii tale.

Pregatirea pentru procesul de finantare: Documente si strategii

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Pregătirea pentru procesul de finanțare este o etapă normală pentru orice antreprenor care caută să atragă fonduri pentru afacerea sa. Indiferent de tipul de finanțare vizat – fie că este vorba de împrumuturi bancare, investiții de capital propriu, granturi sau alte forme de finanțare – există o serie de detalii şi aspecte pe care trebuie să le pregătești pentru a maximiza șansele de reuşită.

Iar pentru a te susţine în acest demers, iată un ghid util, orientativ, cu documentele pe care le ai de pregătit şi strategiile de urmat pentru a obţine finanţarea dorită:  

Documente necesare

 1. Planul de afaceri: este fundamentul oricărei solicitări de finanțare. Planul trebuie să ofere o viziune clară asupra afacerii tale, modelului de afaceri, a analizei pieței, planurilor de marketing și vânzări, proiecțiilor financiare și strategiei de creștere. Este important ca planul de afaceri să fie bine documentat, realist și să prezinte un caz convingător pentru investiție.
 2. Statele financiare: include bilanțul contabil, contul de profit și pierdere și fluxul de numerar. Aceste documente oferă o imagine a sănătății financiare curente a afacerii și a performanței sale istorice.
 3. Proiecții financiare: arată estimările financiare pe termen mediu și lung, inclusiv venituri, cheltuieli și fluxuri de numerar estimate. Aceste proiecții ar trebui să fie susținute de date realiste și să reflecte impactul potențial al finanțării obținute.
 4. Documentația legală: include certificatele de înregistrare a afacerii, licențele, contractele cu terți, brevetele și orice alte documente care atestă legalitatea și drepturile de proprietate intelectuală ale afacerii.
 5. Analiza SWOT: o analiză a punctelor forte, punctelor slabe, oportunităților și amenințărilor afacerii tale poate oferi atât ție, cât și potențialilor finanțatori, o înțelegere mai profundă a contextului în care operează afacerea şi sigur că are putere de convingere.

Strategii de urmat:

 1. Identifică sursa potrivită de finanțare: analizează diferitele tipuri de finanțare disponibile și alege-o pe cea mai adecvată pentru nevoile și stadiul afacerii tale.
 2. Înțelege cerințele și criteriile de eligibilitate: fiecare sursă de finanțare are propriile sale cerințe. Asigură-te că îndeplinești toate criteriile de eligibilitate înainte de a aplica.
 3. Elaborează o prezentare convingătoare: atunci când discuți cu potențialii finanțatori, este esențial să poți prezenta afacerea într-un mod convingător, evidențiind oportunitățile de creștere și planul solid pentru utilizarea fondurilor.
 4. Fii pregătit pentru negocieri: înțelege valoarea afacerii tale și fii pregătit să negociezi termenii finanțării pentru a obține cel mai bun acord posibil.
 5. Consultă experți: nu ezita să ceri sfatul contabililor, consultanților financiari sau avocaților pentru a te asigura că documentația ta este completă și că înțelegi toate aspectele procesului de finanțare.

Desigur, pe lângă aceste documente și strategii, este crucial să menții o atitudine proactivă și deschisă la feedback pe parcursul întregului proces, pentru că flexibilitatea și capacitatea de a adapta planul de afaceri și strategia de finanțare în funcție de feedback-ul și cerințele finanțatorilor pot crește semnificativ șansele de succes în obținerea finanțării dorite. 

Apoi, este clar că după atâta muncă, prezentarea profesională a afacerii tale va face o impresie bună și-ţi va asigura accesul la finanțarea de care ai nevoie pentru a-ți crește afacerea.

Principalele surse de finantare ale unei afaceri

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Când vine vorba de principalele surse de finantare ale unei afaceri, până nu demult antreprenorii români alegeau mai întâi variantele trandiţionale, care includ împrumuturile bancare, finanțarea prin capital propriu, granturile și subvențiile. 

Dar pe măsură ce ecosistemul antreprenorial local s-a dezvoltat și maturizat, aceştia au devenit tot mai deschiși și către opțiunile alternative privind finanţarea, printre care se află şi suportul venit din rețelele de franciză. 

Dar să vedem care sunt principalele opţiuni:

Finanțare prin creditare

 • Împrumuturi bancare: linii de credit, credite pe termen lung

Împrumuturile bancare furnizează resurse financiare pe care întreprinderile le pot folosi pentru operațiuni sau extindere. Pe de altă parte, liniile de credit oferă o flexibilitate mai mare, permiţând retrageri repetate până la un anumit plafon stabilit.

Avantaje: ai acces la sume semnificative de bani, iar ratele dobânzii sunt, de obicei, competitive.

Dezavantaje/Riscuri: necesită adesea garanții; procesul de aprobare poate fi lung și complex; rambursările rigide pot afecta fluxul de numerar.

 • Împrumuturi nebancare

Aceste împrumuturi sunt oferite de instituții financiare non-bancare şi, de obicei, au criterii de eligibilitate mai flexibile decât băncile.

Avantaje: proces de aplicare mai rapid și mai puțin restrictiv; opțiune bună pentru afacerile care nu îndeplinesc criteriile bancare.

Dezavantaje/Riscuri: dobânzi mai mari comparativ cu împrumuturile bancare; pot include condiții mai puțin favorabile.

 • Credit comercial: de la furnizori sau clienți

 Afacerile pot amâna plata furnizorilor pentru a gestiona fluxul de numerar sau pot oferi termeni similari clienților pentru a stimula vânzările.

Avantaje: îmbunătățește fluxul de numerar; poate consolida relațiile cu partenerii comerciali.

Dezavantaje/Riscuri: abuzul de această practică poate afecta relațiile comerciale; furnizorii pot refuza extinderea creditului dacă finanțele afacerii sunt slabe.

 • Împrumuturi de la prieteni și familie

Împrumuturile de la prieteni și familie implică împrumutarea de fonduri de la apropiați pentru finanțarea afacerii.

Avantaje: condiții de împrumut flexibile (de obicei, fără dobândă sau cu dobândă redusă).

Dezavantaje/Riscuri: pot afecta relațiile personale; lipsa acordurilor formale poate conduce la neînțelegeri.

 • Împrumuturi de la acționari

Acționarii pot oferi împrumuturi afacerii, adesea în schimbul unor condiții favorabile sau unor drepturi suplimentare.

Avantaje: acces la finanțare de la cei care cunosc deja afacerea (posibil fără dobândă sau cu dobândă redusă).

Dezavantaje/Riscuri: pot apărea conflicte dacă afacerea nu poate rambursa împrumutul; acționarii pot solicita mai mult control.

 • Peer-to-peer lending: platforme de creditare care conectează debitorii cu creditorii 

Platformele P2P conectează debitorii cu creditorii individuali, eliminând intermediarii tradiționali.

Avantaje: proces de aplicare și aprobare rapid; opțiuni de finanțare flexibile.

Dezavantaje/Riscuri: dobânzi pot fi mai mari comparativ cu opțiunile tradiționale; suma disponibilă pentru împrumut poate fi limitată.

 Finanțare prin capitaluri proprii  

 1. Emisia/vânzarea de acțiuni: capital de risc, investitori îngeri, oferte publice inițiale (IPO)

Afacerile pot obține finanțare oferind o parte din proprietatea companiei (sub formă de acțiuni) în schimbul capitalului oferit de investitori. Acest proces poate lua diverse forme, în funcție de tipul de investitori la care compania apelează:

 • Investitori îngeri: sunt persoane înstărite care oferă capital pentru startup-uri sau afaceri mici, adesea în schimbul participării la capital. Acești investitori pot oferi nu doar finanțare, ci și experiența și rețelele lor de contacte, fiind adesea interesați să sprijine antreprenorii la început de drum.
 • Fonduri de capital de risc: fondurile de capital de risc sunt firme specializate care investesc sume mai mari de bani în startup-uri sau companii cu potențial ridicat de creștere, de obicei în schimbul unei părți semnificative din acțiuni. Aceste fonduri sunt interesate de afaceri care demonstrează un potențial de creștere rapidă și oferă nu doar capital, ci și acces la o gamă largă de resurse, inclusiv consultanță strategică și sprijin operațional.
 • Oferte publice inițiale (IPO): o IPO reprezintă procesul prin care o companie privată devine publică, oferind acțiuni pe o piață bursieră pentru prima dată. Această metodă permite accesul companiilor la un spectru larg de investitori – publicul larg – și adesea generează sume semnificative de capital. Deși oferă avantajul accesului la piețele de capital, implică reglementări stricte, transparență și costuri asociate listării pe bursă.

Avantaje: nu trebuie rambursat; oferă finanțare semnificativă pentru creștere și expansiune; aduce adesea expertiză și rețele de contacte.

Dezavantaje/Riscuri: diluează controlul fondatorilor; procesul poate fi costisitor și consumator de timp; investitorii așteaptă un randament semnificativ.

 1. Crowdfunding: finanțare colectivă prin platforme online

Crowdfunding-ul este o metodă prin care o afacere poate aduna capital apelând la contribuții financiare de la mulți oameni, cel mai frecvent folosind platforme online specializate. În funcție de tipul campaniei, donatorii pot primi diverse forme de recunoștință pentru sprijinul lor, cum ar fi produse în avans, o cotă parte din proprietatea companiei sau alte avantaje exclusive.

Avantaje: accesibil pentru startup-uri și afaceri mici; poate testa și valida interesul pieței pentru produs sau serviciu; crește vizibilitatea.

Dezavantaje/Riscuri: necesită o campanie de marketing eficientă; poate fi competitiv; succesul nu este garantat; platformele percep taxe.

 1. Bootstrapping: autofinanțare prin reinvestirea profiturilor

Bootstrapping-ul se referă la finanțarea creșterii afacerii fără a recurge la capital extern, prin reinvestirea profiturilor generate.

Avantaje: menține controlul complet asupra afacerii; evită diluarea participațiilor și costurile asociate cu alte forme de finanțare.

Dezavantaje/Riscuri: poate limita creșterea datorită resurselor financiare restrânse; pune presiune pe fluxul de numerar; poate împiedica investițiile majore necesare expansiunii rapide.

Finanțare nerambursabilă și Subvenții

 • Granturi și subvenții: de la organizații guvernamentale și neguvernamentale, fonduri europene nerambursabile

Granturile și subvențiile reprezintă sume de bani oferite afacerilor de către entități guvernamentale, organizații neguvernamentale sau instituții internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană. Aceste fonduri sunt destinate sprijinirii unor activități specifice sau dezvoltării afacerilor în anumite sectoare, fără a necesita rambursarea sumelor primite.

Avantaje: principalul avantaj al acestui tip de finanțare este că sumele primite nu trebuie returnate, reducând astfel presiunea financiară asupra afacerii. Apoi, un alt avantaj este că, adesea, granturile și subvențiile sunt orientate către proiecte care contribuie la inovare, cercetare și dezvoltare sau care au un impact pozitiv asupra societății și mediului.

Dezavantaje/Riscuri: obținerea acestor fonduri poate fi un proces competitiv, cu cerințe detaliate și proceduri de aplicare complexe. De asemenea, este nevoie să fie îndeplinite anumite condiţii specifice (fondurile sunt adesea destinate utilizării în scopuri bine definite, limitând flexibilitatea în utilizarea capitalului, iar beneficiarii pot fi obligați să raporteze și să demonstreze modul în care au fost folosite fondurile).

Prin urmare, există multiple variante de surse de finantare ale unei afaceri, cu avantaje şi dezavantaje, dar după o informare atentă şi o pregătire temeinică șansele de succes în accesarea acestor fonduri sunt cât se poate de mari şi realiste.

Modalitati alternative de finantare ale unei afaceri 

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Modalitățile alternative de finanțare pe care le vom prezenta în continuare se potrivesc unei game largi de afaceri, oferind flexibilitate și acces la capital fără a depinde strict de instituțiile financiare tradiționale, ceea ce le face ideale atât pentru startup-urile din mediul online, cât și pentru afacerile cu prezență fizică.

În România, deși antreprenorii au fost mai înclinați să apeleze la împrumuturi bancare, interesul pentru metodele alternative de finantare este în creștere, antreprenorii români începând să exploreze și să valorifice din ce în ce mai mult aceste opțiuni inovatoare de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor lor.

Iată cum am clasificat aceste tipuri de finanţări alternative:

Finanțare Hibridă și Alternativă

 • Finanțare mezzanine: combinație de datorie și capital propriu

Este o formă de finanțare care se situează între datoria senior (tradițională) și capitalul propriu, oferind creditorilor dreptul de a-și converti datoria în acțiuni ale companiei în cazul unei vânzări sau IPO.

În cazul finanțării mezzanine, conversia datoriei în capital propriu este adesea condiționată de anumite evenimente (cum ar fi o vânzare a companiei sau o ofertă publică inițială) și este de obicei la discreția creditorului. Finanțarea mezzanine vine, de obicei, cu un cost mai ridicat decât datoria tradițională datorită riscului mai mare, dar oferă mai multă flexibilitate decât un împrumut bancar standard. Pot include, de asemenea, „garanţii” („warrants”) sau alte drepturi care să crească valoarea investiției creditorului în cazul conversiei.

Avantaje: oferă flexibilitate în structurarea financiară și poate reduce necesitatea capitalului propriu inițial; adesea nu necesită garanții fizice.

Dezavantaje/Riscuri: costul poate fi mai mare decât la finanțarea tradițională datorită riscului crescut; poate dilua participația acționarilor existenți.

 • Credite convertibile: împrumuturi care pot fi convertite în acțiuni

Acestea sunt împrumuturi care oferă creditorului opțiunea de a converti datoria în acțiuni ale companiei la un anumit curs, de obicei în contextul unei runde viitoare de finanțare sau la atingerea unor anumite obiective. Această conversie se bazează adesea pe o evaluare convenită în avans sau la momentul unei runde viitoare de finanțare.

Sunt o opțiune populară pentru start-up-uri și companii în fazele inițiale, permițându-le să amâne evaluarea companiei până la o rundă ulterioară de finanțare. Şi, deși pot avea costuri inițiale mai scăzute comparativ cu emiterea directă de acțiuni, termenii de conversie sunt negociați în avans și pot favoriza investitorul, oferindu-i potențial un număr semnificativ de acțiuni la conversie.

Avantaje: permite companiilor să atragă capital fără a dilua imediat proprietatea; costuri inițiale mai scăzute comparativ cu emiterea directă de acțiuni.

Dezavantaje/Riscuri: potențialul de diluare a acționarilor existenți când datoria este convertită în capital propriu; termenii de conversie pot fi negociați în favoarea creditorilor.

Notă: în cazul în care percepi finanţarea mezzanine similară cu finanţarea prin credite convertibile, diferența principală între cele două se reduce la structura financiară și la condițiile în care conversia poate avea loc. Finanțarea mezzanine este mai apropiată de o formă de datorie cu opțiune de conversie în cazuri specifice, oferind creditorilor drepturi suplimentare, cum ar fi „warranturile”, în timp ce creditele convertibile sunt împrumuturi concepute explicit pentru a fi convertite în acțiuni, de obicei într-un cadru temporal sau eveniment specific prestabilit.

 • Leasing financiar: pentru achiziționarea de echipamente și vehicule

Permite companiilor să folosească echipamente sau vehicule pentru o perioadă determinată, în schimbul plății unei rate periodice, iar la sfârșitul perioadei de leasing, compania poate achiziționa bunul la un preț rezidual.

Avantaje: acces imediat la echipamente/vehicule fără a plăti întreaga valoare upfront; costurile de leasing sunt de obicei deductibile fiscal.

Dezavantaje/Riscuri: costul total pe termen lung poate fi mai mare decât achiziția directă; compania nu deține activul pe durata contractului de leasing.

 • Factoring: finanțarea facturilor neîncasate

Se referă la cazul în care o companie poate vinde facturile sale neîncasate unei terțe părți (factor) la un procent din valoarea nominală, obținând astfel capital de lucru imediat.

Avantaje: îmbunătățește fluxul de numerar rapid; reduce sarcina administrativă a colectării creanțelor.

Dezavantaje/Riscuri: costul poate fi mai mare decât alte forme de creditare; vinzi o parte din veniturile viitoare la un preț redus.

 • Scontare: împrumuturi acordate pentru bilete la ordin sau CEC-uri

Aceasta implică primirea de fonduri imediate de la o instituție financiară în schimbul unui bilet la ordin sau CEC, cu înțelegerea că suma va fi rambursată la data scadenței instrumentului financiar.

Avantaje: acces rapid la numerar; poate fi util pentru gestionarea nevoilor pe termen scurt de lichiditate.

Dezavantaje/Riscuri: dobânzi și comisioane pot fi relativ ridicate; necesită ca documentele prezentate pentru scontare să fie acceptate fără obiecții la scadență.

Suport și Acces la Rețele

 • Incubatoare de afaceri: sprijin non-profit pentru startup-uri

Concepute pentru a ajuta la accelerarea dezvoltării startup-urilor în fazele inițiale, incubatoarele de afaceri pot fi accesate în multe regiuni și orașe din ţară (București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași), oferind suport printr-o varietate de servicii, cum ar fi spații de lucru partajate, mentorat, acces la rețele de afaceri, resurse educaționale și, uneori, finanțare inițială. Acestea sunt adesea asociate cu universități, organizații guvernamentale, ONG-uri sau inițiative private.

În România, incubatoarele de afaceri există și sunt destul de active, oferind suport antreprenorilor în diverse sectoare, de la tehnologie și inovație până la agricultură și servicii. Aceste incubatoare pot fi accesate prin aplicarea directă la programele oferite de acestea, participarea la evenimente de networking și antreprenoriat sau prin contactarea directă pentru informații și orientare privind procedurile de aplicare.

Avantaje: oferă sprijin substanțial în dezvoltarea afacerii, acces la o rețea largă de contacte și resurse, precum și consultanță specializată; poate reduce semnificativ costurile inițiale.

Dezavantaje/Riscuri: accesul poate fi competitiv; unele incubatoare pot solicita o participație în afacere în schimbul sprijinului oferit.

 • Business Angels: investitori individuali care oferă capital și mentorat

Investitorii îngeri (angel investors) pot fi clasificați atât ca o sursă de finanțare alternativă, prin suportul și accesul la rețea pe care îl oferă, cât și ca o formă de finanțare prin capitaluri proprii, prin emisiunea/vânzarea de acțiuni către aceștia. 

Ei oferă capital startup-urilor sau afacerilor aflate în faza incipientă în schimbul unei participații la capitalul companiei, aducând adesea și o valoare adăugată semnificativă prin experiența, cunoștințele și rețeaua lor de contacte. 

Avantaje: oferă nu doar finanțare, dar și îndrumare valoroasă și acces la rețele de afaceri; pot fi mai flexibili în termenii de investiție decât alte surse de capital.

Dezavantaje/Riscuri: investițiile pot fi mai mici decât cele disponibile prin fonduri de capital de risc; pot exista așteptări pentru implicare operațională sau decizională.

 • Expansiune și Parteneriate

Această categorie de surse de finanţare implică strategii de creștere a afacerii prin colaborări, alianțe strategice, parteneriate sau chiar prin francizare, care pot include și elemente de finanțare indirectă sau sprijin operațional.

Francizarea poate fi considerată o formă indirectă de finanțare a unei afaceri pentru că, deși nu este o sursă de finanțare în sensul tradițional, permite extinderea afacerii fără a necesita investiția directă a capitalului propriu al francizorului. Prin vânzarea drepturilor de franciză, o afacere poate primi fonduri sub formă de taxe de franciză inițiale, taxe de marketing, royalty-uri și alte plăți periodice, care pot fi reinvestite în creșterea și dezvoltarea companiei. Acest model oferă, de asemenea, acces la capital și resurse din partea francizaților, care investesc în deschiderea și operarea locațiilor lor.

Avantaje: afacerea are acces la piețe noi și resurse complementare prin parteneriate; poate reduce riscul și costurile asociate cu expansiunea independentă.

Dezavantaje/Riscuri: necesită aliniere strategică și culturală între entități, iar gestionarea și menținerea parteneriatelor poate fi complexă și consumatoare de timp.

Aceste modalități alternative de finanțare oferă flexibilitate și pot fi adaptate pentru a satisface nevoile specifice ale unei afaceri, oferind adesea condiții mai favorabile sau acces mai ușor la capital comparativ cu opțiunile tradiționale.

De aceea, fiind atât de multe variante, o cercetare amănunţită a diferitelor surse de finantare ale unei afaceri şi asumarea unui proces ghidat de consolidare a afacerii pot forma cocktailul succesului în orice tip de business.

Pentru că succesul porneşte din mintea antreprenorului care conduce o afacere!

Umărește-ne

Urmărește-ne și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Alătură-te comunității
Bizz Accelerator!

Abonează-te și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Categorii