Plan de afaceri: Ce este si Cum se face

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Cuprins

Fie că eşti la început de drum, în stadiul de „gând de a fonda un business”, fie ai deja o afacere care îşi dă tot interesul să se dezvolte, un instrument esenţial în trusa de instrumente pentru construirea succesului are un nume relativ înfricoşător: “plan de afaceri”. De ce? Pentru că implică efort, atenţie, informaţii în procesul de elaborare, dar este vital să existe. 

Este numit, în mod metaforic, GPS-ul unei afaceri, deoarece acest document îţi serveşte ca hartă strategică, ghidându-te în direcţia potrivită şi contribuind la luarea deciziilor informate, în avantajul dezvoltării şi atingerii obiectivelor stabilite.

Iar ceea ce am scris nu este o revelaţie, ci un fapt, o normalitate care, paradoxal, nu este atinsă de către toate companiile de pe piaţă, pentru că atitudinea de „las-o, pentru că merge şi-aşa” este destul de răspândită. Sigur că merge, până se blochează de tot.

De aceea, în acest articol vom explora în amănunt, pe cât posibil, această temă, să devină evident că orice afacere are nevoie de un plan pe care să-l urmeze, înţelegând ce reprezintă, de ce este atât de important şi cum poate fi realizat, pentru a atinge succesul, aşa cum îi este dat oricărui business care acţionează profesionist. 

Ce este un plan de afaceri?

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Dacă la acest moment te întrebi ce este un plan de afaceri, atunci presupunem că, fie îţi doreşti să păşeşti pe tărâmul antreprenoriatului şi vrei să te documentezi bine înainte, pentru a face lucrurile în mod profesionist, fie ai deja o afacere, dar aceasta a funcţionat până acum din inerţie şi vrei să faci nişte schimbări majore pentru a atinge, cu adevărat, succesul.

Indiferent de situaţie, un plan de afaceri este o prezentare detaliată şi organizată a afacerii tale, concepută pentru a oferi o imagine clară asupra obiectivelor setate, strategiilor şi modului în care intenţionezi să-ţi atingi acele obiective. 

Este un document elaborat care descrie nu doar produsul sau serviciul pe care îl oferi, ci şi structura afacerii, piaţa ţintă, concurenţa, strategiile de marketing, planurile financiare şi multe altele despre care vom detalia în continuare. 

Importanta realizarii unui plan de afaceri

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Realizarea unui plan de afaceri nu este doar un exerciţiu formal, ci un proces care te ajută să-ţi înţelegi mai bine afacerea, pentru a o conduce cât mai performant. Acesta te obligă să analizezi atent fiecare aspect al operaţiunilor tale, să identifici la timp oportunităţile şi riscurile, să stabileşti obiective realiste şi să dezvolţi strategii de atingere a acestora.

Astfel, prin implementarea unui plan de afaceri eficient, vei beneficia de o viziune mai clară, vei putea lua decizii informate şi vei avea un instrument puternic pentru a-ţi ghida afacerea către succes pe termen lung.

Totodată, un plan de afaceri solid nu numai că îţi clarifică direcţia, dar devine şi o resursă valoroasă atunci când interacţionezi cu potenţialii investitori, parteneri de afaceri sau cu diferite instituţii financiare. Iar dacă ai ca obiectiv francizarea afacerii, cu atât mai mult un plan de afaceri este obligatoriu.

La obiect, importanta planului de afaceri poate fi argumentată cam aşa: 

 1. Orientare şi coerenţă: un plan de afaceri oferă o orientare clară şi ajută la menţinerea coerenţei în toate aspectele afacerii, de la operaţiuni la finanţe şi marketing. 
 2. Structurare şi dezvoltare: elaborarea unui plan te ajută să-ţi structurezi afacerea şi să o dezvolţi, servind ca un ghid strategic de la început până la administrarea şi extinderea acesteia. 
 3. Decizii informate şi implementare eficientă: furnizează instrumente necesare pentru luarea deciziilor informate şi urmărirea implementării acestora la timp. 
 4. Finanţare şi parteneri de afaceri: un plan solid poate facilita obţinerea finanţării şi atragerea de noi parteneri de afaceri, datorită transparenţei şi coerenţei informaţiilor prezentate. 
 5. Convingerea investitorilor: este un instrument esenţial pentru a convinge investitorii să aleagă afacerea ta, oferindu-le o imagine clară asupra potenţialului şi a strategiei tale. 
 6. Anticiparea abstacolelor şi strategii de gestionare a acestora: ajută la identificarea potenţialelor obstacole înainte de a începe afacerea şi oferă strategii pentru a le depăşi. 
 7. Verificarea viabilităţii: acţionează ca un mod excelent de verificare pentru a evalua dacă ideea ta de afacere este fezabilă şi logică. 
 8. Planificare eficientă a vânzărilor şi a marketingului: îţi oferă posibilitatea să planifici eficient vânzările, strategia de marketing şi operaţiunile de afaceri. 
 9. Stabilirea obiectivelor şi a planurilor pe termen lung: ajută la stabilirea obiectivelor clare şi la dezvoltarea planurilor pe termen lung pentru strategia şi acţiunile viitoare. 
 10. Referinţă pentru performanţa afacerii: acţionează ca un punct de referinţă în evaluarea şi îmbunătăţirea performanţei afacerii de-a lungul timpului.

Cand este necesar sa faci un plan de afaceri?

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Este important să vezi planul de afaceri ca un instrument dinamic, care trebuie să evolueze odată cu evoluţia afacerii tale şi cu schimbările în mediul de afaceri. Dacă afacerea ta se schimbă semnificativ sau te confrunţi cu noi provocări şi oportunităţi, acesta poate fi momentul potrivit pentru a revizui şi actualiza planul de afaceri. Dar acest lucru presupune ca el să existe, pentru că este o unealtă benefică pentru orice afacere, indiferent de mărime sau vechime.

În general, nu există o regulă rigidă care să impună crearea unui plan de afaceri strict la începutul fiecărui an calendaristic sau la finalul unui an, pentru anul următor. Depinde de nevoile şi particularităţile fiecărei afaceri în parte. 

Unii antreprenori şi manageri preferă să-şi actualizeze planurile de afaceri în mod regulat, în timp ce alţii pot face acest lucru doar atunci când apar schimbări semnificative în afacerea lor, fie că vor să-şi extindă afacerea prin francizare sau dorind să-şi clarifice/să-şi actualizeze viziunea şi strategia pe termen lung.

Un proces continuu de revizuire şi actualizare îţi va permite să iei decizii informate pe măsură ce circumstanţele se schimbă. 

Printre principalele momente potrivite pentru a elabora un plan de afaceri se numără:

Schimbări semnificative în structura afacerii: atunci când consideri modificări semnificative în structura afacerii, cum ar fi fuziuni, achiziţii sau reorganizări, un plan de afaceri actualizat va ajuta la evaluarea şi comunicarea impactului acestor schimbări.

Lansarea unui produs sau serviciu inovator: pentru a introduce un produs sau serviciu inovator pe piaţă, un plan de afaceri detaliat va demonstra fezabilitatea şi va crea o strategie pentru lansare şi adoptare.

Solicitarea de asigurare sau licenţiere: atunci când ceri asigurare sau licenţiere pentru afacerea ta, un plan de afaceri bine structurat oferă o imagine clară asupra măsurilor de gestionare a riscurilor şi sustenabilităţii afacerii tale.

Reacţie la schimbări de piaţă, condiţii economice sau crize: în perioade de schimbare semnificativă pe piaţă sau condiţii economice incerte, un plan de afaceri actualizat oferă un ghid pentru adaptarea şi rezilienţa afacerii tale.

Pregătirea pentru succesiune sau vânzare: dacă te gândeşti la succesiunea în afacere sau la vânzarea acesteia, un plan de afaceri bine elaborat va servi ca instrument de prezentare şi va consolida valoarea afacerii în ochii potenţialilor cumpărători sau succesor.

Lansarea unei noi linii de business: atunci când explorezi extinderea afacerii prin introducerea unei noi linii de produse sau servicii, un plan de afaceri va contura strategiile necesare pentru succesul acestei iniţiative.

Intrarea pe o nouă piaţă: dacă ai în plan să extinzi prezenţa pe o piaţă nouă, un plan de afaceri îţi va oferi instrumentele necesare pentru a înţelege cerinţele şi dinamica pieţei respective.

Accesarea unei linii de credit sau împrumut bancar: în cazul în care vizezi obţinerea unei linii de credit sau împrumut bancar, un plan de afaceri solid este crucial pentru a demonstra sustenabilitatea şi viabilitatea financiară a afacerii tale.

Aplicarea pentru fonduri europene nerambursabile: pentru a atrage fonduri europene nerambursabile, un plan de afaceri bine elaborat este necesar pentru a evidenţia impactul proiectului tău şi modalitatea în care vei utiliza eficient resursele alocate. 

Lansarea unui magazin online: când explorezi mediul digital şi intenţionezi să deschizi un magazin online, un plan de afaceri te va ghida în strategiile de marketing online, gestionarea inventarului şi asigurarea succesului acestei noi platforme. 

Activităţi de cercetare şi dezvoltare (R&D): dacă investeşti în activităţi de cercetare şi dezvoltare pentru inovaţii sau îmbunătăţiri ale produselor, un plan de afaceri va evidenţia direcţiile şi investiţiile necesare.

Prezentarea viitorului companiei angajaţilor: un plan de afaceri este util pentru a comunica angajaţilor direcţia şi obiectivele strategice ale companiei, consolidând încrederea şi alinierea echipelor.

Atragerea parteneriatelor: pentru a atrage parteneriate strategice, un plan de afaceri detaliat va oferi potenţialilor parteneri o înţelegere clară a valorii şi a beneficiilor colaborării.

Contractarea unui împrumut bancar: când consideri contractarea unui împrumut bancar, un plan de afaceri va oferi băncii o imagine detaliată a capacităţii tale de rambursare şi a perspectivei financiare a afacerii.

Participarea la concursuri cu finanţare ca premiu: în cazul participării la concursuri care oferă finanţare drept premiu, un plan de afaceri convingător este adesea cheia pentru a câştiga sprijinul financiar.

Pregătirea temeinică pentru francizarea afacerii tale: un model de afacere de succes cu siguranţă că funcţionează după un plan de afaceri bine elaborat, care are printre obiective consolidarea şi extinderea. Cât de posibil este acest demers în cazul afacerii tale poţi afla în cadrul unei şedinţe de consultanţă gratuită, cu unul dintre managerii Franchise Generator, dacă alegi să te programezi.

Prin adaptabilitate şi o abordare pragmatică, vei putea să utilizezi planul de afaceri în mod eficient şi să îl menţii relevant pentru obiectivele şi strategiile tale curente. Numai să acţionezi! 

Ce trebuie sa contina un plan de afaceri?

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Structura unui plan de afaceri depinde foarte mult de scopurile tale, ca antreprenor, de stadiul afacerii şi de „publicul” căruia îi este destinat planul pe care vrei să-l creezi. De multe ori, antreprenorii adaptează şi combină elemente din mai multe tipuri de planuri de afaceri pentru a răspunde nevoilor lor specifice. 

Înainte să definim ce trebuie sa contina un plan de afaceri, uite care sunt câteva dintre cele mai comune tipuri de planuri de afaceri: 

Planul de afaceri standard (tradiţional): este un document cuprinzător care acoperă toate aspectele principale ale afacerii, inclusiv prezentarea ideii, analiza pieţei, strategia de marketing, planificarea financiară şi altele. Şi este folosit adesea pentru prezentarea afacerii unor investitori, parteneri sau bănci pentru a obţine finanţare.

Planul de afaceri executiv (sumar executiv): este o versiune mai concisă a planului de afaceri standard, concentrându-se pe aspectele cheie şi pe rezultatele aşteptate. Potrivit pentru a fi distribuit sau prezentat în mod eficient în întâlniri scurte sau la evenimente de networking.

Planul de afaceri intern: se concentrează pe ghidarea internă a echipei de conducere a afacerii şi include detalii tehnice şi strategii specifice utilizate de membrii echipei pentru a atinge obiectivele stabilite. 

Planul de marketing: se axează pe strategiile de marketing şi promovare ale afacerii şi include analiza pieţei, segmentarea publicului ţintă şi planurile de marketing online şi offline. 

Planul financiar: se concentrează exclusiv pe aspectele financiare ale afacerii şi include estimări ale cheltuielilor, veniturilor, fluxului de numerar, proiecţii financiare şi strategii pentru atingerea pragului de rentabilitate. 

Planul de lansare a produsului/serviciului: este dedicat exclusiv lansării unui nou produs sau serviciu şi include strategii de promovare, distribuţie şi feedback-ul iniţial al clienţilor.

Planul de continuitate a afacerii: se concentrează pe pregătirea şi abordarea situaţiilor de criză şi gestionarea riscurilor. Include strategii de recuperare şi continuitate în faţa unor evenimente neprevăzute.

Planul de succesiune: este dedicat planificării şi pregătirii pentru transferul de proprietate sau conducere a afacerii către o nouă generaţie sau o altă entitate.

Dar, dacă mergem pe modelul standard, îţi prezentăm în continuare ce trebuie sa contina un plan de afaceri bine întocmit: 

Prezentarea ideii de afacere

Descrierea conceptului de business: prezentarea succintă a ideii de afacere, evidenţiind argumente care susţin viabilitatea şi succesul acesteia. 

Informaţii despre companie: istoricul companiei, misiunea, valorile şi obiectivele pe termen scurt şi lung.

Produse şi/sau Servicii

Descrierea Produselor/Serviciilor: descriere concisă a tipului de produse sau servicii oferite, evidenţiind beneficiile pentru clienţi şi stadiul de dezvoltare.

Tehnologia utilizată (dacă este necesar): detalii despre tehnologia folosită pentru producţie, în cazul în care este relevant.

Analiza pieţei şi a concurenţei 

Informaţii despre piaţă: date privind piaţa ţintă, cota de piaţă, potenţialul de creştere şi segmentarea pieţei.

Analiza SWOT a propriei companii, cu accept pe punctele forte ale companiei tale/avantajele competitive şi cum pot fi puse mai bine în valoare.

Publicul ţintă: descrierea publicului ţintă şi identificarea nevoilor şi trendurilor relevante.

Analiza SWOT a concurenţei: evaluarea punctelor tari şi slabe ale concurenţei, identificarea oportunităţilor pe piaţă.

Strategie şi Implementare 

Strategie de Dezvoltare/Producţie: planurile strategice pentru dezvoltarea şi producţia produselor sau serviciilor.

Strategie de Vânzare şi Marketing: detalii despre strategia de vânzare şi planurile de marketing, canalele de distribuţie şi preţurile.

Parteneriatele posibile.

Structura firmei 

Forma juridică: stabilirea formei juridice a afacerii. 

Structura organizaţională: prezentarea structurii organizaţionale şi a echipei de management. Organigrama şi rolurile cheie ale angajaţilor.

Politica de resurse umane 

Plan de recrutare şi instruire: strategii pentru recrutare, instruire şi dezvoltare a personalului.

Planuri pentru continuarea afacerii în cazul pierderii unui angajat cheie (dacă există).

Plan de gestionare a unor presiuni neobişnuite de creştere a salariilor.

Planuri de îmbunătăţire sau menţinere a productivităţii şi motivaţiei angajaţilor.

Planificarea financiară 

Cheltuieli estimate: estimarea cheltuielilor pentru lansare, producţie, promovare, salarii şi altele pe o perioadă de cel puţin un an. Proiecţii financiare pe termen scurt şi lung.

Bugetul iniţial şi resursele necesare.

Atingere Break-Even point (prag de rentabilitate): proiecţia momentului estimat de atingere a pragului de rentabilitate.

Surse de finanţare şi previziuni de cash flow: identificarea surselor de finanţare şi previziuni detaliate ale fluxurilor de numerar.

Anexe 

Previziuni financiare pe 3-5 Ani: documentare extinsă a previziunilor financiare pentru următorii 3-5 ani.

Previziuni de cash flow: detalii despre previziunile fluxurilor de numerar.

CV-uri ale managementului: curriculum vitae ale membrilor echipei de management. 

Bine de ştiut: este important ca planul de afaceri să fie adaptat la specificul afacerii tale şi să reflecte detaliile relevante şi unice ale proiectului tău, de aceea, numărul de pagini nu poate fi fix sau estimat. În general, 30-40 de pagini ar fi suficiente pentru a cuprinde toate aceste informaţii relevante dintr-un plan de afaceri standard.

Realizarea unui plan de afaceri

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Pentru a crea un plan de afaceri efectiv, începe cu o cercetare amănunţită şi o analiză, implicând toţi membrii cheie ai echipei tale pentru a aduna informaţii relevante. Fii realist în proiecţiile tale şi ajustează permanent planul de afaceri construit, în funcţie de schimbările de piaţă.

Acestea ar fi principalele sfaturi, la modul general, în procesul de lucru, dar acum hai să urmărim, în mod concret şi etapizat, cum se face un plan de afaceri:

Pasul 1: Definirea obiectivelor şi colectarea datelor

Stabilirea obiectivelor: clarifică-ţi obiectivele principale şi aşteptările din planul de afaceri. Fii specific în privinţa direcţiei pe care vrei să o urmezi.

Colectarea datelor esenţiale: investighează piaţa, cererea, şi oferta, colectează cifrele cheie şi obţine cotări de preţuri de la furnizori sau agenţii de marketing. 

Pasul al 2-lea: Structurarea planului de afaceri 

Stabileşte structura planului de afaceri: urmează o structură clară, precum cea menţionată anterior, pentru a organiza eficient informaţiile în planul tău. 

Pasul al 3-lea: Calcule estimative şi grafice de evoluţie

Analiza financiară: realizează calcule estimative pentru costuri, venituri, şi profitabilitate. Creaţi grafice de evoluţie pentru a evidenţia tendinţele şi prognozele.

Pasul al 4-lea: Redactarea planului de afaceri

Dacă structura din modelul standard este mult prea complicată, poţi urma versiunea simplificată: 

Introducerea: detaliază scopul şi obiectivele afacerii tale, oferind o privire de ansamblu asupra ceea ce va cuprinde planul. 

Analiza pieţei: explorează piaţa, concurenţa, şi publicul ţintă. 

Produse şi Servicii: prezintă produsele/serviciile tale, avantajele competitive şi stadiul de dezvoltare.

Strategii şi Implementare: detaliază strategiile pentru producţie, vânzare şi marketing. 

Structura firmei: abordează forma juridică, structura organizatorică şi echipa de management. 

Planificarea financiară: examinează estimările financiare, pragul de rentabilitate şi sursele de finanţare. 

Pasul al 5-lea: Revizuirea şi finalizarea planului de afaceri 

Verificarea generală: reciteşte şi corectează eventualele greşeli sau omisiuni. Asigură-te că planul este coerent şi clar. 

Elemente de branding: adaugă elemente de branding, inclusiv o pagină de titlu, cuprins şi o pagină de încheiere. 

Pasul al 6-lea: Actualizare şi Implementare

Planul de afaceri trebuie actualizat periodic, în funcţie de schimbările din industrie, evoluţia afacerii tale şi noile obiective. Şi trebuie urmărit, pentru a vedea evoluţia activităţii afacerii. 

Sigur, un plan de afaceri devine eficient atunci când exprimă autentic esenţa afacerii şi este elaborat, în primul rând, conform valorilor şi viziunii companiei.

Deşi este tentant să utilizezi un şablon standard de plan de afaceri, există riscul semnificativ de a omite informaţii esenţiale, care vor conduce ceea ce poate afecta grav calitatea şi claritatea planului. Aceste omisiuni pot duce la decizii dezinformate, pierderi de oportunităţi sau, în cele din urmă, la nerealizarea obiectivelor stabilite, subminând astfel potenţialul de succes al afacerii tale.

Altfel spus, nu doar că devine inutil, dar poate să şi dăuneze. 

Sfaturi utile pentru realizarea unui plan de afaceri cu succes

(Imagine generată cu ajutorul AI.)

Realizarea unui plan de afaceri poate părea o sarcină descurajatoare însă, cu abordarea potrivită şi cu atenţie la detalii, poţi crea un document solid care să servească drept instrument esenţial pentru succesul afacerii tale. Noi îţi propunem câteva recomandări utile pentru a te ghida în procesul de lucru la planul tău de afacere: 

 1. Investeşte timp în cercetare şi analiză 

Defineşte clar motivele pentru care întocmeşti un plan de afaceri şi obiectivele acestuia.

Apoi, nu te grăbi să completezi planul de afaceri, mai ales că este un proiect care poate fi actualizat şi modificat periodic. Investeşte timp în cercetare şi analiză pentru a înţelege în profunzime piaţa, concurenţa şi tendinţele, pentru ca informaţiile din plan să fie cu adevărat utile.

 1. Fii realist în proiecţii

Proiecţiile financiare trebuie să fie realiste şi bazate pe date concrete. Evită exagerările şi asigură-te că ai luat în considerare toate cheltuielile posibile. 

 1. Clarifică-ţi viziunea şi obiectivele

Sumarul executiv trebuie să reflecte clar viziunea şi obiectivele afacerii tale şi trebuie să fie captivant şi informativ pentru oricine îl citeşte.

 1. Adaptează-te la schimbări 

Lumea afacerilor este dinamică. Planul tău de afaceri ar trebui să fie flexibil şi să poată fi ajustat în funcţie de schimbările din industrie, economie sau chiar în cadrul propriului tău business. 

 1. Implică echipa în proces 

Implică membrii cheie ai echipei tale în procesul de realizare a planului de afaceri. Diversitatea de perspective poate aduce idei noi şi contribuţii valoroase. 

 1. Foloseşte grafice şi elemente vizuale 

Un plan de afaceri nu trebuie să fie doar un document text. Foloseşte grafice, diagrame şi alte elemente vizuale pentru a face informaţiile mai accesibile şi uşor de înţeles.

 1. Cere feedback de la mentori sau consultanţi

Obţine feedback de la mentori, consultanţi sau alte surse de încredere în domeniul afacerilor. Opiniile externe pot aduce perspective noi şi îmbunătăţi calitatea planului tău. 

 1. Fii permanent conştient de publicul ţintă 

Gândeşte-te la cine va citi planul tău de afaceri şi adaptează tonul şi conţinutul acestuia în funcţie de publicul ţintă, fie că sunt investitori, parteneri de afaceri, colaboratorii actuali sau potenţialii angajaţi. 

 1. Verifică şi revizuieşte periodic 

Un plan de afaceri nu este un document static. Revizuieşte-l periodic, adăugând date şi ajustând strategiile în funcţie de performanţa reală şi de evoluţia pieţei.

 1. Pregăteşte un plan de rezervă 

Include un plan de rezervă pentru a te pregăti pentru situaţiile neprevăzute. Anticiparea şi pregătirea pentru riscuri te vor face mai rezistent în faţa provocărilor.

 1. Ia în calcul, mereu, obiectivul cel mai mare – francizarea afacerii tale

În parcursul tău antreprenorial, prioritizează mereu obiectivul de francizare a afacerii tale, pentru a crea o structură durabilă şi expansibilă. Pentru a atinge acest scop, alege să urmezi un program de mentorat creat pentru antreprenorii care vor să scaleze prin francizare, să-ți ofere îndrumare strategică şi expertiză, asigurându-ţi succesul în acest demers complex, dar cât se poate de promiţător. Investiţia în această dezvoltare strategică va susţine transformarea afacerii tale într-un model de franciză de succes.

Prin urmare, planul de afaceri nu este o formalitate, ci joacă un rol esențial în consolidarea unei afaceri, servind ca un instrument strategic ce ghidează creșterea și dezvoltarea durabilă a companiei. 

Iar dacă îţi doreşti să faci paşi concreţi în acest sens, dincolo de planul de afaceri, cel mai complex şi original program educaţional pentru antreprenori – Bizz Accelerator este alegerea potrivită care te va ajuta pe termen lung, pentru scopuri tot mai îndrăzneţe şi mai măreţe.  

Mai exact, vei primi de la Ştefan Mandachi, Iancu Guda şi încă zece mentori invitaţi resurse pentru definirea clară a obiectivelor, strategiilor de piață, analizei concurenței, planurilor financiare și a obiectivelor pe termen lung, astfel încât să ai o viziune clară și un cadru de referință pentru decizii informate, contribuind identificarea oportunităților de creștere a afacerii tale. 

Programează-te la o şedinţă de consultanţă gratuită cu unul dintre managerii Bizz Accelerator, să afli ce nu ştii, sursele punctelor nevralgice ale afacerii tale şi soluţiile personalizate, astfel încât viitorul plan de afaceri să fie un instrument de navigare în călătoria ta antreprenorială către prosperitate şi către maximul de succes posibil. Curaj şi succes!

Umărește-ne

Urmărește-ne și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Alătură-te comunității
Bizz Accelerator!

Abonează-te și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Categorii