Obiective SMART: Ce sunt și cum să le setezi pentru succesul afacerii tale

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Cuprins

După cum spune şi traducerea acronimului SMART, această metodă de lucru în business este alegerea inteligentă de conturare a unei strategii clare de acţiune, care implică monitorizarea progresului și ajustarea direcției atunci când este necesar, maximizând șansele de a atinge obiective stabilite şi, implicit, succesul. Pentru că, a avea obiective smart în business înseamnă a avea o busolă care te conduce în siguranţă, pas cu pas, spre atingerea destinației dorite. 

În contextul antreprenoriatului românesc, deși conceptul este recunoscut pentru eficiența sa, adoptarea sa variază de la afacere la afacere. Cei care implementează riguros această metodologie se bucură de o planificare strategică mai bună, decizii informate și acțiuni bine fundamentate, consolidându-și astfel poziția pe piață și adaptându-se rapid la schimbările din mediul de afaceri. Ceilalţi, se întreabă de ce afacerile lor stagnează, nu reuşesc să depăşească un anumit prag de profitabilitate sau se confruntă cu probleme grave, deşi sunt permanent la lucru.

Diferenţa stă, până la urmă, în informare şi în viteza de implementare a celor aflate. Iar cu această ocazie, noi ne-am propus să ne punem partea în zona informării, prin câteva rânduri bune dedicate folosirii instrumentului de business numit “obiective SMART”. 

Ce sunt obiectivele SMART?

Imagine generată cu ajutorul AI.

 • Definiția și importanța obiectivelor SMART. 

Dacă privim strict la ce se referă aceste obiective smart, ce inseamna ele, răspunsul stă în cinci criterii fundamentale pe care orice obiectiv bine definit trebuie să le îndeplinească: Specific (Specific), Measurable (Măsurabil), Achievable (Realizabil), Relevant (Relevant) și Time-bound (Cu termen limită). Aceste criterii ajută antreprenorii sau managerii de proiecte să stabilească obiective clare, realiste și ușor de urmărit, maximizând astfel șansele de succes în atingerea lor.

Să le analizăm pe rând, pentru a vedea de ce obiectivele SMART sunt un instrument esențial pentru orice antreprenor care dorește să lucreze eficient şi să obţină rezultate în business: 

Specific (Specific):

Un obiectiv specific clarifică exact ce se dorește a fi realizat, cine este implicat, unde va avea loc acțiunea, când și de ce este important acest obiectiv. De exemplu, în loc să spui „Vreau să îmbunătățesc vânzările”, un obiectiv specific ar fi „Vreau să cresc vânzările produsului X cu 20% în următoarele trei luni”. Definirea clară a obiectivului îți oferă o direcție precisă și evită ambiguitatea în acţiunile pe care le faci spre atingerea obiectivului. 

Measurable (Măsurabil):

Pentru a monitoriza progresul și pentru a ști când ai atins obiectivul, este esențial ca acesta să fie măsurabil. De exemplu, dacă obiectivul este să crești vânzările, trebuie să definești un procent sau un număr specific pe care vrei să-l atingi. Astfel, poți urmări progresul și ajusta strategiile dacă este necesar. Altfel, cum ştii că faci bine ce faci?

Achievable (Realizabil):

Obiectivele trebuie să fie realizabile, ținând cont de resursele și constrângerile existente în afacerea ta. De ce? Pentru că stabilirea de obiective nerealiste poate demotiva echipa și poate duce la eșec, nu doar privind atingerea obiectivului, ci pe mai multe zone, dacă sunt implicate investiţii nesăbuite. De exemplu, dacă vrei să crești vânzările cu 50% într-o lună, trebuie să te asiguri că ai resursele necesare pentru a susține această creștere. 

Relevant (Relevant): 

Obiectivele trebuie să fie relevante pentru afacerea ta și să se alinieze cu direcția strategică generală. Un obiectiv relevant aduce valoare și contribuie direct la succesul pe termen lung al afacerii tale. De exemplu, dacă scopul principal este extinderea pe noi piețe, un obiectiv relevant ar fi să stabilești prezența în acea piață specifică, cu tot ce implică această prezenţă. 

Time-bound (Cu termen limită):

Stabilirea unui termen limită pentru fiecare obiectiv este esențială pentru a crea un sentiment de urgență și pentru a te asigura că obiectivele sunt realizate la timp. De exemplu, în loc să spui „Vreau să îmbunătățesc vânzările”, spui „Vreau să cresc vânzările cu 20% în următoarele trei luni”. 

Importanța obiectivelor SMART în business constă în faptul că acestea oferă o structură clară pentru planificare și evaluare, te ajută să îți concentrezi eforturile, să aloci resurse eficient și să te asiguri că toți membrii echipei înțeleg și urmăresc aceleași scopuri. În plus, obiectivele SMART facilitează monitorizarea progresului și adaptarea strategiilor în timp real, contribuind astfel la îmbunătățirea performanței și la atingerea succesului, indiferent de forma pe care vrei să o aibă acest succes.

 • Cum și de ce au fost dezvoltate obiectivele SMART.

Conceptul de obiective SMART a fost introdus pentru prima dată de către George T. Doran în 1981, într-un articol intitulat „There’s a S.M.A.R.T. Way to Write Management’s Goals and Objectives”. Doran a dezvoltat această metodă ca răspuns la nevoia de a avea un cadru standardizat și eficient pentru definirea și evaluarea obiectivelor în management și planificare strategică.

Înainte de apariția obiectivelor SMART, obiectivele erau adesea formulate în termeni vagi și generali, ceea ce îngreuna procesul de monitorizare a progresului și de determinare a succesului, iar Doran a observat că obiectivele bine definite și măsurabile sunt esențiale pentru a asigura succesul oricărei organizații. Astfel, a ajuns la dezvoltarea criteriilor SMART.

Motivația principală din spatele dezvoltării obiectivelor SMART a fost nevoia de claritate și precizie în stabilirea obiectivelor. Prin introducerea acestor criterii, Doran a oferit o soluție practică pentru a face obiectivele mai clare, mai ușor de gestionat și mai realizabile, iar această metodă a fost rapid adoptată de organizații și antreprenori din diverse domenii, datorită eficienței sale în îmbunătățirea planificării și performanței.

Pentru tine, ca antreprenor, adoptarea metodei SMART poate însemna diferența dintre succes și stagnare, deoarece te învârţi într-un mediu de afaceri dinamic și competitiv, în care este esențial să ai obiective clar definite și să poți măsura progresul în mod constant. 

Prin stabilirea unor obiective clare, măsurabile, realizabile, relevante și cu termene bine definite, vei putea naviga mai eficient provocările afacerilor, vei maximiza șansele de succes, îți vei concentra eforturile în direcţiile corecte,  vei distribui eficient resursele și te vei asigura că ai o echipă unită şi motivată să facă performanţă. 

Elementele cheie ale obiectivelor SMART

Imagine generată cu ajutorul AI.

Secretul eficienţei stabilirii obiectivelor SMART este înţelegerea deplină a modului lor corect de selecţie şi implementare. De aceea, îţi propunem să le analizăm pe rând:

Obiective specifice

 • Ce înseamnă și cum să stabilești obiective specifice. 

Obiectivele specifice sunt acele obiective care sunt clar definite și detaliate, eliminând orice ambiguitate. Un obiectiv specific răspunde la întrebări esențiale precum:

 • Cine este implicat?
 • Ce anume se dorește a fi realizat?
 • Unde va avea loc acțiunea?
 • Când va fi realizat obiectivul?
 • De ce este important acest obiectiv?

Un obiectiv specific oferă o direcție clară și precisă, făcând-o mai ușor de înțeles și de urmat. Pentru antreprenori, obiectivele specifice sunt vitale deoarece oferă o bază solidă pentru planificare și acțiune, asigurându-se că toți membrii echipei sunt aliniați în înţelegerea task-urilor și înțeleg clar ce trebuie să facă.

Cum să stabilești obiective specifice:

Stabilirea obiectivelor specifice implică urmarea unor pași esențiali care te vor ajuta să definești clar ceea ce vrei să realizezi. Iată câțiva pași practici pentru a stabili obiective specifice:

Definește clar rezultatul dorit: începe prin a descrie în detaliu ceea ce vrei să realizezi. De exemplu, în loc să spui „Vreau să îmbunătățesc vânzările”, specifică exact ce produs sau serviciu vrei să promovezi și cu cât dorești să crești vânzările.

Identifică participanții și responsabilitățile: stabilește cine este implicat în atingerea obiectivului și care sunt responsabilitățile fiecărui membru al echipei. De exemplu, „Echipa de vânzări va colabora cu departamentul de marketing pentru a crește vânzările produsului X cu 20%”.

Detaliază acțiunile necesare: descrie pașii specifici care trebuie urmați pentru a atinge obiectivul. Aceasta poate include activități de marketing, campanii de publicitate, formare profesională sau orice altă acțiune necesară. De exemplu, „Vom lansa o campanie de marketing digital pe rețelele sociale și vom organiza sesiuni de formare pentru echipa de vânzări”.

Stabilește un termen clar: definirea unui termen limită clar pentru obiectiv ajută la crearea unui sentiment de urgență și la planificarea eficientă a resurselor. De exemplu, „Vânzările produsului X trebuie să crească cu 20% în următoarele trei luni”.

Justifică relevanța obiectivului: explică de ce acest obiectiv este important pentru afacerea ta și cum contribuie la atingerea scopurilor generale. De exemplu, „Creșterea vânzărilor produsului X va contribui la atingerea obiectivului nostru anual de creștere a veniturilor cu 15%”.

Exemplu de obiectiv specific: 

Să luăm exemplul unui antreprenor care dorește să îmbunătățească prezența online a afacerii sale:

 • Obiectiv vag: „Vreau să îmbunătățesc prezența online a afacerii mele.”
 • Obiectiv specific: „Vreau să cresc traficul pe site-ul afacerii mele cu 30% în următoarele șase luni prin implementarea unei strategii de conținut și SEO, și prin utilizarea campaniilor de publicitate pe rețelele sociale.”

Măsurarea progresului

 • Importanța măsurării progresului și cum să faci acest lucru. 

Măsurarea progresului este esențială deoarece permite evaluarea eficienței și eficacității strategiilor și activităților desfășurate. Iată câteva motive cheie pentru care măsurarea progresului este importantă:

Monitorizarea performanței: măsurarea progresului îți oferă o imagine clară asupra modului în care afacerea ta performează în raport cu obiectivele stabilite. Aceasta te ajută să identifici ce funcționează bine și ce necesită îmbunătățiri.

Identificarea problemelor și ajustarea strategiilor: prin monitorizarea constantă a progresului, poți identifica rapid problemele și poți ajusta strategiile înainte ca acestea să devină critice. Aceasta îți permite să rămâi flexibil și să te adaptezi rapid la schimbările pieței.

Creșterea responsabilității: măsurarea progresului crește responsabilitatea în cadrul echipei, deoarece toți membrii sunt conștienți de obiectivele și așteptările stabilite. Aceasta stimulează angajamentul și motivația de a atinge obiectivele.

Evaluarea succesului: evaluarea succesului unei afaceri nu poate fi realizată fără măsurarea progresului. Aceasta îți permite să determini dacă obiectivele au fost atinse și să evaluezi impactul acestora asupra afacerii.

Îmbunătățirea planificării viitoare: datele colectate din măsurarea progresului oferă informații valoroase pentru planificarea viitoare. Acestea te ajută să stabilești obiective mai realiste și să dezvolți strategii mai eficiente.

Cum să măsori progresul

Măsurarea progresului poate fi realizată eficient urmând acești pași:

Stabilește indicatori de performanță (KPIs):

Identifică indicatorii cheie de performanță (KPIs) care sunt relevanți pentru obiectivele tale. Aceștia pot include măsurători precum vânzările, traficul pe site, rata de conversie, profitul net, etc. Asigură-te că acești indicatori sunt specifici, măsurabili și relevanți pentru afacerea ta.

Colectează date relevante:

Utilizează instrumente și tehnologii adecvate pentru a colecta datele necesare. Acestea pot include software de analiză web, CRM-uri, platforme de marketing digital și alte soluții tehnologice care îți permit să monitorizezi și să înregistrezi datele relevante.

Analizează datele colectate:

Analizează datele pentru a identifica tendințele, modele și eventualele discrepanțe. Compară performanțele actuale cu obiectivele stabilite pentru a evalua progresul. Utilizează grafice, diagrame și rapoarte pentru a vizualiza datele și a le înțelege mai bine.

Revizuiește și ajustează strategiile:

Pe baza analizei datelor, identifică ariile care necesită îmbunătățiri și ajustează strategiile în consecință. Fii dispus să adaptezi și să optimizezi planurile pentru a maximiza eficiența și a atinge obiectivele.

Comunică progresul echipei tale:

Asigură-te că echipa ta este informată cu privire la progresul realizat. Organizarea de întâlniri regulate pentru a discuta rezultatele și pentru a evalua performanțele poate crește responsabilitatea și motivația echipei.

Setează puncte de control:

Stabilește puncte de control la intervale regulate pentru a evalua progresul în mod constant. Aceste puncte de control pot fi săptămânale, lunare sau trimestriale, în funcție de natura obiectivelor tale.

Exemplu de măsurare a progresului:

Să presupunem că obiectivul tău specific este să crești vânzările online cu 20% în următoarele șase luni. Iată cum ai putea măsura progresul:

 

Prin indicatori de performanță:

 • Volumul vânzărilor online lunare.
 • Traficul pe site-ul web.
 • Rata de conversie (procentul vizitatorilor care fac o achiziție).

Prin colectarea de date:

 • Utilizarea Google Analytics pentru a monitoriza traficul pe site și rata de conversie.
 • Utilizarea platformei de e-commerce pentru a urmări volumul vânzărilor.

Prin analiză și revizuire:

 • Compararea vânzărilor lunare actuale cu cele din perioada anterioară.
 • Evaluarea tendințelor și identificarea lunilor cu performanțe mai bune sau mai slabe.

Prin ajustarea strategiilor: dacă vânzările sunt sub așteptări, poți ajusta campaniile de marketing, optimiza site-ul web pentru o mai bună experiență a utilizatorilor sau introduce oferte speciale pentru a stimula vânzările.

Prin comunicarea progresului: organizarea de întâlniri lunare cu echipa pentru a discuta rezultatele și pentru a stabili acțiuni viitoare.

Setarea obiectivelor

 • um să setezi obiective care sunt ambițioase dar realizabile. 

Stabilirea obiectivelor ambițioase, dar realizabile este esențială, pentru că îți va stimula echipa să atingă performanțe înalte și să depășească așteptările, fără a compromite realismul și fezabilitatea. Iată câteva strategii pentru a stabili astfel de obiective:

 1. Analizează situația actuală

Începe prin a evalua poziția actuală a afacerii tale. Analizează datele relevante, cum ar fi performanțele anterioare, resursele disponibile, capacitățile echipei și condițiile de piață. Aceasta îți va oferi o bază solidă pentru a stabili obiective care sunt ambițioase, dar totuși realizabile.

 1. Definește clar obiectivul

Un obiectiv clar și specific este mai ușor de realizat. Asigură-te că obiectivele tale răspund la întrebările cine, ce, unde, când și de ce. De exemplu, în loc de „Vreau să îmbunătățesc vânzările”, un obiectiv specific ar fi „Vreau să cresc vânzările produsului X cu 15% în următoarele șase luni prin extinderea campaniilor de marketing digital”.

 1. Evaluează resursele disponibile

Asigură-te că ai resursele necesare pentru a atinge obiectivul. Aceasta include echipa ta, bugetul, tehnologia și timpul disponibil. Evaluarea resurselor îți va permite să setezi obiective ambițioase, dar realizabile, evitând supraîncărcarea echipei sau a bugetului.

 1. Implică echipa în procesul de stabilire a obiectivelor

Consultă-te cu echipa ta atunci când stabilești obiectivele. Implicarea echipei în acest proces nu doar că îmbunătățește calitatea obiectivelor, dar și crește angajamentul și responsabilitatea. Membrii echipei pot oferi perspective valoroase și pot ajuta la identificarea eventualelor obstacole și soluțiile aferente.

 1. Stabilește termene realiste

Termenele sunt esențiale pentru a menține un sentiment de urgență și pentru a asigura progresul. Totuși, acestea trebuie să fie realiste. Stabilește termene care permit echipei să lucreze eficient, fără a compromite calitatea muncii sau a induce stres excesiv.

 1. Împarte obiectivele mari în etape mai mici

Un obiectiv ambițios poate părea copleșitor. Împarte-l în etape mai mici și mai gestionabile. Acest lucru nu doar că face obiectivul mai realizabil, dar permite și monitorizarea progresului și ajustarea strategiilor pe parcurs. De exemplu, dacă obiectivul este să crești vânzările cu 20% în următorul an, poți să stabilești obiective trimestriale de creștere cu 5%.

 1. Utilizează date și analize pentru a fundamenta obiectivele

Bazarea obiectivelor pe date concrete și analize te ajută să stabilești ținte ambițioase, dar realizabile. Utilizează istoricul vânzărilor, tendințele pieței și alte date relevante pentru a fundamenta obiectivele tale. Aceasta îți va oferi o perspectivă realistă și va reduce riscul de a seta obiective nerealiste.

 1. Fii flexibil și adaptabil

Mediul de afaceri este dinamic și imprevizibil. Fii pregătit să ajustezi obiectivele în funcție de schimbările pieței, feedback-ul clienților sau alte circumstanțe neprevăzute. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt esențiale pentru a menține obiectivele realizabile pe termen lung.

Exemplu de obiectiv ambițios, dar realizabil

Să luăm exemplul unui antreprenor care dorește să extindă afacerea pe o piață nouă:

Obiectiv ambițios: „Vreau să extind afacerea pe piața internațională și să obțin o cotă de piață de 10% în următorii doi ani.”

Cum devine realizabil:

 1. Evaluare: Analizează piața internațională, identifică resursele necesare și evaluează capacitățile echipei.
 2. Implicare: Consultă-te cu echipa pentru a înțelege provocările și oportunitățile.
 3. Etape: Împarte obiectivul în etape mai mici, cum ar fi lansarea în primul an în două țări și extinderea în alte două în anul următor.
 4. Termene: Stabilește termene realiste pentru fiecare etapă și monitorizează progresul.
 5. Flexibilitate: Fii pregătit să ajustezi strategia în funcție de rezultatele obținute și de feedback-ul pieței.

În concluzie, prin aplicarea acestor strategii, vei putea să stabilești obiective care te motivează și te împing spre performanțe mai înalte, menținând în același timp realismul și fezabilitatea.

Relevanța obiectivelor

 • Asigurarea relevanței obiectivelor pentru afacerea ta. 

Obiectivele relevante sunt acele obiective care se aliniază cu scopurile și prioritățile generale ale afacerii tale, aducând valoare și contribuind direct la creșterea și dezvoltarea acesteia. Stabilirea de obiective relevante asigură că eforturile și resursele tale sunt direcționate către activități care au un impact semnificativ asupra succesului pe termen lung. Iar acest lucru se face etapizat: 

Înțelege viziunea și misiunea afacerii tale:

Începe prin a revizui viziunea și misiunea afacerii tale. Acestea sunt declarațiile care definesc direcția strategică și scopurile pe termen lung ale afacerii. Asigură-te că obiectivele tale contribuie direct la realizarea acestor scopuri. De exemplu, dacă viziunea ta este să devii lider de piață în tehnologie verde, obiectivele tale ar trebui să sprijine această direcție strategică.

Aliniază obiectivele cu strategiile de afaceri:

Obiectivele tale trebuie să fie în conformitate cu strategiile generale ale afacerii. Analizează planul de afaceri și identifică strategiile cheie pe care le-ai stabilit pentru a-ți atinge scopurile. Asigură-te că obiectivele tale susțin și amplifică aceste strategii. De exemplu, dacă strategia ta este să extinzi prezența pe piața online, obiectivele tale ar putea include creșterea traficului web și a vânzărilor online.

Prioritizează obiectivele în funcție de impact:

Evaluarea impactului potențial al fiecărui obiectiv te ajută să prioritizezi resursele și eforturile. Concentrează-te pe obiectivele care au cel mai mare impact asupra succesului afacerii tale. De exemplu, dacă analizele arată că o anumită linie de produse are un potențial mare de creștere, prioritizează obiectivele legate de dezvoltarea și promovarea acestei linii.

Consultă-te cu echipa ta:

Implicarea echipei în procesul de stabilire a obiectivelor poate oferi perspective valoroase și poate asigura relevanța acestora. Membrii echipei tale au cunoștințe specifice despre operațiunile zilnice și pot identifica obiective care sunt nu doar relevante, dar și realizabile. De aceea, este bine să organizezi sesiuni de brainstorming și discuții pentru a obține feedback și a alinia obiectivele cu nevoile și capacitățile echipei.

Monitorizează și evaluează constant relevanța obiectivelor:

Mediul de afaceri este dinamic și obiectivele tale trebuie să rămână relevante în contextul schimbărilor. Monitorizează și evaluează constant relevanța obiectivelor și fii pregătit să le ajustezi în funcție de noile informații și circumstanțe. Acest proces de evaluare continuă te va ajuta să rămâi concentrat pe ceea ce este cu adevărat important pentru afacerea ta.

Utilizează date și analize:

Folosirea datelor și analizelor te ajută să fundamentezi relevanța obiectivelor. Analizează performanțele anterioare, tendințele pieței și feedback-ul clienților pentru a identifica domeniile cu cel mai mare potențial de impact. De exemplu, dacă datele arată o creștere a cererii pentru un anumit produs, obiectivele tale ar trebui să reflecte acest lucru.

Exemplu de obiectiv relevant

Să presupunem că ai o afacere de comerț electronic și scopul tău este să îți crești cota de piață în următorii trei ani. Un obiectiv relevant ar putea fi:

Obiectiv: „Creșterea traficului pe site-ul web cu 25% și creșterea ratei de conversie cu 10% în următoarele 12 luni prin implementarea unei strategii integrate de marketing digital.”

Relevanță: Acest obiectiv este relevant deoarece se aliniază direct cu scopul general de a crește cota de piață. Creșterea traficului și a ratei de conversie va conduce la o creștere a vânzărilor și a veniturilor, contribuind astfel la atingerea scopului pe termen lung al afacerii tale.

Astfel, prin înțelegerea viziunii și misiunii afacerii tale, alinierea obiectivelor cu strategiile de afaceri, prioritizarea obiectivelor în funcție de impact, consultarea cu echipa ta, monitorizarea constantă a relevanței și utilizarea datelor și analizelor, vei putea stabili obiective relevante care contribuie la creșterea și dezvoltarea afacerii tale.

Termen limită pentru obiective

 • Importanța stabilirii unui termen limită pentru obiective.

Un termen limită clar definește intervalul de timp în care un obiectiv trebuie să fie atins și ajută la crearea unui plan de acțiune structurat. Iată câteva motive cheie pentru care stabilirea unui termen limită este importantă:

Crearea unui sentiment de urgență:

Un termen limită creează un sentiment de urgență și te motivează să te concentrezi pe realizarea obiectivului. Fără un termen limită, există riscul de a amâna sau de a pierde din vedere obiectivul, ceea ce poate duce la ineficiență și stagnare.

Facilitarea planificării:

Stabilirea unui termen limită permite planificarea eficientă a resurselor și a timpului. Poți dezvolta un plan de acțiune detaliat, care să includă pașii necesari pentru atingerea obiectivului și să aloce resursele în mod optim.

Monitorizarea progresului:

Un termen limită clar facilitează monitorizarea progresului. Poți stabili puncte de control periodice pentru a evalua dacă ești pe drumul cel bun și pentru a face ajustări în cazul în care apar probleme sau întârzieri.

Creșterea responsabilității:

Un termen limită crește responsabilitatea în cadrul echipei. Membrii echipei știu exact când trebuie să fie realizat obiectivul și sunt mai motivați să își îndeplinească sarcinile la timp. Aceasta contribuie la un nivel mai ridicat de angajament și performanță.

Evaluarea succesului:

Stabilirea unui termen limită clar permite evaluarea succesului obiectivului. Poți determina cu exactitate dacă obiectivul a fost atins în timpul stabilit și poți evalua eficiența strategiilor și tacticilor utilizate.

Îmbunătățirea productivității:

Un termen limită bine definit ajută la îmbunătățirea productivității. Angajații sunt mai motivați să lucreze eficient și să evite distragerile atunci când știu că au un termen limită clar de respectat.

Cum să stabilești termene limită eficiente pentru obiective

 • Fii realist: Asigură-te că termenul limită stabilit este realist și realizabil. Evaluează complexitatea obiectivului și resursele disponibile înainte de a stabili un termen limită, pentru că un termen limită nerealist poate demotiva echipa și poate duce la eșec.
 • Împarte obiectivul în etape mai mici: Pentru obiective complexe, împarte obiectivul principal în etape mai mici și stabilește termene limită pentru fiecare etapă, pentru că acest lucru facilitează monitorizarea progresului și face obiectivul mai gestionabil. De exemplu, dacă obiectivul tău este să lansezi un nou produs în șase luni, poți stabili etape intermediare precum finalizarea designului, producția și campania de marketing.
 • Stabilește puncte de control: Planifică puncte de control periodice pentru a evalua progresul, a monitora performanța și a face ajustări dacă este necesar. De exemplu, poți stabili puncte de control lunare pentru a revizui progresul și a ajusta planul de acțiune în funcție de nevoi.
 • Fii flexibil: Deși este important să stabilești termene limită ferme, fii pregătit să le ajustezi în funcție de circumstanțe neprevăzute. Flexibilitatea îți permite să te adaptezi la schimbările de pe piață, la feedback-ul clienților sau la alte variabile care pot afecta realizarea obiectivului.
 • Comunică termenul limită echipei tale: Asigură-te că toți membrii echipei sunt conștienți de termenul limită și de importanța respectării acestuia. Comunicarea clară și transparentă contribuie la responsabilitatea și angajamentul echipei.
 • Utilizează instrumente de management al timpului: Folosește instrumente și tehnologii de management al timpului pentru a planifica, monitoriza și respecta termenele limită. Platformele de management al proiectelor, calendarele digitale și aplicațiile de urmărire a sarcinilor pot fi de mare ajutor în acest sens.

Exemplu de stabilire a unui termen limită eficient

Să presupunem că obiectivul tău este să îmbunătățești prezența online a afacerii tale:

Obiectiv specific: „Vreau să cresc traficul pe site-ul afacerii mele cu 30% în următoarele șase luni prin implementarea unei strategii de conținut și SEO.”

Termen limită: „Finalizarea strategiei de conținut și SEO până la sfârșitul lunii curente, cu obiectivul de a vedea o creștere de 10% în trafic la sfârșitul fiecărui trimestru, pentru a atinge creșterea totală de 30% în șase luni.”

Prin stabilirea unui termen limită clar și realist, ai creat o structură care te ajută să monitorizezi progresul și să ajustezi strategiile în funcție de necesități. Acest lucru contribuie la atingerea obiectivului într-un mod eficient și organizat.

Beneficiile stabilirii obiectivelor SMART

Imagine generată cu ajutorul AI

Stabilirea obiectivelor SMART aduce numeroase beneficii afacerii tale, contribuind la claritate, motivație, angajament și eficiență în atingerea scopurilor. Iată cum obiectivele SMART pot transforma afacerea ta:

 • Cum obiectivele SMART aduc claritate și direcție afacerii tale. 

Obiectivele SMART sunt specific definite, ceea ce elimină ambiguitatea și confuzia. Acestea răspund la întrebările cine, ce, unde, când și de ce, oferind o imagine clară a ceea ce trebuie realizat. Iar claritatea îţi va ajuta echipa să înțeleagă exact ce se așteaptă de la ea și cum să își direcționeze eforturile.

În plus, obiectivele SMART se aliniază cu strategia generală a afacerii tale, oferind o direcție clară pentru acțiuni. Ele te ajută să îți concentrezi resursele și eforturile pe activitățile care contează cu adevărat pentru succesul pe termen lung. 

 • Creșterea motivației și a angajamentului echipei.

Dacă o echipă are obiective smart, nu doar că va avea sentimentul de control al acţiunilor, dar va avea şi satisfacţia de a urmări progresul și a simţi bucuria realizării acestora. 

Monitorizarea progresului și atingerea etapelor intermediare oferă feedback pozitiv și motivează echipa să continue să lucreze spre atingerea obiectivului final. De exemplu, dacă obiectivul este să crești vânzările cu 20%, echipa poate sărbători fiecare creștere de 5%, menținându-și motivația pe parcurs.

Apoi, obiectivele SMART clar definite cresc angajamentul echipei, deoarece fiecare membru știe exact ce trebuie să facă și care este contribuția sa la succesul general. Termenele limită și criteriile clare de măsurare a progresului cresc responsabilitatea și angajamentul fiecărui membru al echipei, iar comunicarea clară a obiectivelor și așteptărilor contribuie la un mediu de lucru colaborativ și motivant.

 • Facilitarea urmăririi progresului și ajustării strategiilor. 

Obiectivele SMART sunt măsurabile și delimitate în timp, ceea ce face mai ușor să monitorizezi progresul în mod constant. Utilizarea indicatorilor de performanță (KPIs) și a punctelor de control periodice te ajută să urmărești evoluția obiectivelor și să identifici rapid orice deviere de la plan, ceea ce îți permite să rămâi informat și să iei decizii bazate pe date, nu pe presupuneri.

Capacitatea de a măsura progresul obiectivelor SMART îți permite să ajustezi strategiile în timp real, dacă este necesar, iar dacă observi că nu atingi obiectivele stabilite, poți analiza cauzele și poți implementa modificările necesare pentru a reveni pe drumul cel bun. Flexibilitatea în ajustarea strategiilor asigură că resursele sunt utilizate eficient și că obiectivele rămân realizabile.

Astfel, beneficiile pe care ţi le aduce implementarea obiectivelor SMART în afacere sunt importante şi semnificative pe termen lung, adoptarea lor fiind o necesitate şi o normalitate, dacă scopul final este scalarea şi succesul.

Cum să setezi corect obiectivele SMART?

Imagine generată cu ajutorul AI.

 • Ghid pas cu pas pentru crearea obiectivelor SMART. 
 • Identifică scopul principal

Începe prin a stabili scopul principal pe care vrei să-l atingi. Acesta ar trebui să fie un obiectiv major care alimentează viziunea și misiunea afacerii tale. De exemplu, „Creşterea veniturilor din vânzările online”.

 • Specific (Specific)

Definește clar și precis obiectivul. Răspunde la întrebările: cine, ce, unde, când și de ce. Un obiectiv specific ar putea fi: „Creșterea vânzărilor produsului X cu 20% în următoarele trei luni, prin campanii de marketing digital.”

 • Measurable (Măsurabil)

Stabilește criterii clare pentru a măsura progresul și succesul. Întreabă-te cum vei ști că obiectivul a fost atins. De exemplu: „Monitorizarea vânzărilor săptămânale și utilizarea Google Analytics pentru a urmări traficul pe site.”

 • Achievable (Realizabil)

Asigură-te că obiectivul este realizabil, având în vedere resursele și constrângerile existente. Întreabă-te dacă ai resursele necesare (timp, bani, personal) pentru a atinge obiectivul. De exemplu: „Alocarea unui buget de 10.000 de lei pentru campaniile de marketing și angajarea unui specialist în marketing digital.”

 • Relevant (Relevant)

Verifică dacă obiectivul este relevant pentru afacerea ta și se aliniază cu scopurile tale pe termen lung. Întreabă-te dacă acest obiectiv contribuie direct la creșterea și dezvoltarea afacerii tale. De exemplu: „Creșterea vânzărilor online sprijină strategia noastră de a deveni lider pe piața de comerț electronic.”

 • Time-bound (Cu termen limită)

Stabilește un termen clar pentru atingerea obiectivului. Întreabă-te când dorești să atingi acest obiectiv. De exemplu: „Creșterea vânzărilor produsului X cu 20% în următoarele trei luni.”

 • Revizuiește și ajustează

După stabilirea obiectivelor SMART, revizuiește-le regulat și ajustează-le dacă este necesar. Monitorizează progresul și fă modificări în funcție de performanță și de schimbările din mediul de afaceri.

 • Sfaturi pentru a evita greșelile comune în setarea obiectivelor. 

Evită obiectivele vagi

Asigură-te că obiectivele tale sunt cât mai specifice posibil, altfel, obiectivele vagi dăunează, pentru că duc la confuzie și lipsă de direcție. De exemplu, în loc de „Îmbunătățirea serviciilor pentru clienți”, spune „Reducerea timpului de răspuns la solicitările clienților la sub 24 de ore în următoarele șase luni.”

Nu subestima resursele necesare

Evaluarea incorectă a resurselor necesare pentru atingerea unui obiectiv poate duce la eșec. Asigură-te că ai suficient timp, buget și personal pentru a îndeplini obiectivul.

Evită stabilirea unor obiective nerealiste

Obiectivele prea ambițioase pot demotiva echipa și pot duce la frustrare. Încearcă să echilibrezi ambiția cu realismul. De exemplu, în loc de „Dublarea veniturilor în următoarea lună”, optează pentru „Creșterea veniturilor cu 10% în următoarele trei luni.”

Stabilește termene clare

Fără un termen limită, obiectivele pot fi amânate la nesfârşit. Stabilește termene clare și realiste pentru fiecare obiectiv și etapă intermediară.

Monitorizează progresul constant

Ignorarea monitorizării progresului poate duce la eșec. Folosește indicatori de performanță și puncte de control pentru a evalua constant progresul și pentru a ajusta strategiile dacă este necesar.

Implică echipa

Lipsa implicării echipei în procesul de stabilire a obiectivelor poate duce la lipsă de angajament și responsabilitate. Consultă-te cu echipa și asigură-te că toți membrii sunt aliniați și motivați să atingă obiectivele stabilite.

Revizuiește și ajustează periodic

Mediul de afaceri este dinamic și obiectivele trebuie să fie flexibile. Revizuiește periodic obiectivele și ajustează-le în funcție de noile informații și circumstanțe.

Astfel, prin urmarea pas cu pas a acestui mic ghid, vei evita greșelile comune şi vei putea stabili obiective clare, realizabile și relevante, care să îți conducă afacerea spre succes, asigurându-te permanent că mergi şi rămâi pe drumul cel bun.

Exemple practice de obiective SMART

Imagine generată cu ajutorul AI.

Dacă până aici teoria a fost clară, acum îţi propunem nişte obiective smart, ca exemple de folosire în diferite aspecte ale unei afaceri, cum ar fi îmbunătățirea performanței financiare, creșterea satisfacției clienților și extinderea echipei: 

 

 • Obiective SMART pentru îmbunătățirea performanței financiare. 

Creșterea veniturilor

 • Specific: Creșterea veniturilor din vânzările online ale produsului X cu 15%.
 • Măsurabil: Monitorizarea vânzărilor lunare și utilizarea software-ului de analiză a vânzărilor.
 • Realizabil: Alocarea unui buget de 5.000 de lei pentru campaniile de marketing digital și angajarea unui specialist în marketing.
 • Relevant: Acest obiectiv sprijină strategia generală de creștere a afacerii și de extindere a pieței online.
 • Cu termen limită: Obiectivul trebuie atins în următoarele șase luni.

Reducerea costurilor operaționale

 • Specific: Reducerea costurilor operaționale cu 10% prin optimizarea proceselor interne.
 • Măsurabil: Compararea costurilor lunare înainte și după implementarea optimizărilor.
 • Realizabil: Identificarea zonelor de ineficiență și implementarea de soluții tehnologice pentru automatizarea proceselor.
 • Relevant: Reducerea costurilor va îmbunătăți marjele de profit și va elibera resurse pentru alte investiții.
 • Cu termen limită: Obiectivul trebuie atins în următoarele trei luni. 

 

 • Cum să setezi obiective SMART pentru a crește satisfacția clienților. 

Îmbunătățirea timpului de răspuns la solicitările clienților

 • Specific: Reducerea timpului de răspuns la solicitările clienților la sub 24 de ore.
 • Măsurabil: Monitorizarea timpului mediu de răspuns prin intermediul software-ului de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM).
 • Realizabil: Angajarea a doi noi membri în echipa de suport clienți și formarea acestora pentru a răspunde eficient solicitărilor.
 • Relevant: Îmbunătățirea timpului de răspuns va crește satisfacția clienților și va fideliza baza de clienți.
 • Cu termen limită: Obiectivul trebuie atins în următoarele două luni.

Creșterea scorului de satisfacție a clienților (NPS)

 • Specific: Creșterea scorului de satisfacție a clienților (NPS) de la 70 la 85.
 • Măsurabil: Utilizarea sondajelor de satisfacție pentru a măsura scorul NPS trimestrial.
 • Realizabil: Implementarea unui program de feedback constant și abordarea proactivă a feedback-ului negativ.
 • Relevant: Un NPS ridicat indică clienți mulțumiți și loiali, ceea ce sprijină creșterea pe termen lung a afacerii.
 • Cu termen limită: Obiectivul trebuie atins în următoarele 12 luni.

 

 • Obiective SMART pentru extinderea și îmbunătățirea echipei.

Angajarea și integrarea de noi membri în echipă

 • Specific: Angajarea a cinci noi membri în echipa de vânzări.
 • Măsurabil: Finalizarea procesului de recrutare și integrarea noilor angajați până la o anumită dată.
 • Realizabil: Colaborarea cu o agenție de recrutare pentru a găsi candidații potriviți și implementarea unui program de integrare eficient.
 • Relevant: Extinderea echipei de vânzări va permite atingerea obiectivelor de creștere a veniturilor.
 • Cu termen limită: Angajarea și integrarea trebuie finalizate în următoarele trei luni.

Dezvoltarea competențelor echipei existente

 • Specific: Oferirea a 40 de ore de formare profesională fiecărui membru al echipei de marketing.
 • Măsurabil: Înregistrarea și urmărirea orelor de formare completate de fiecare membru al echipei.
 • Realizabil: Colaborarea cu furnizori de formare externi și alocarea unui buget specific pentru formare.
 • Relevant: Dezvoltarea competențelor echipei va îmbunătăți performanța și inovația în campaniile de marketing.
 • Cu termen limită: Formarea trebuie finalizată în următoarele șase luni.

Instrumente și resurse utile pentru setarea obiectivelor SMART

Imagine generată cu ajutorul AI.

Pentru a seta eficient obiective SMART, este important să ai la dispoziție echipa, ci şi nişte instrumente și resurse potrivite care te pot ajuta să planifici, să monitorizezi și să ajustezi obiectivele în funcție de nevoile companiei tale. Iată câteva dintre cele mai utile instrumente și resurse:

 • Instrumente de planificare și management al proiectelor

Trello: un instrument de management al proiectelor bazat pe tablouri și carduri. Poți crea liste pentru fiecare pas al obiectivului tău SMART și poți adăuga carduri pentru sarcini individuale.

Beneficii: Ușor de utilizat, vizualizare clară a progresului, colaborare în timp real.

Asana: o platformă de management al muncii care permite echipelor să urmărească munca și să gestioneze proiectele. Poți stabili obiective SMART, să creezi sarcini și să monitorizezi progresul.

Beneficii: Integrare cu alte instrumente, vizualizare grafică a progresului, capacități puternice de raportare.

Microsoft Planner: un instrument de planificare care face parte din suita Microsoft Office 365. Permite echipelor să creeze planuri, să atribuie sarcini și să urmărească progresul.

Beneficii: Integrare perfectă cu alte aplicații Microsoft, vizualizare ușor de utilizat a sarcinilor și progresului.

 • Instrumente de analiză și raportare

Google Analytics: un instrument de analiză web care îți permite să monitorizezi traficul și comportamentul utilizatorilor pe site-ul tău.

Beneficii: Date detaliate despre performanța site-ului, capacități avansate de segmentare și raportare.

Tableau: un instrument de vizualizare a datelor care te ajută să creezi rapoarte și dashboard-uri interactive.

Beneficii: Vizualizări dinamice ale datelor, integrare cu diverse surse de date, ușor de utilizat pentru a identifica tendințe și modele.

Microsoft Power BI: un instrument de analiză a datelor care permite crearea de rapoarte interactive și dashboard-uri personalizate.

Beneficii: Capacități puternice de vizualizare și analiză, integrare cu diverse surse de date, ușor de partajat și colaborat.

 • Instrumente de colaborare și comunicare

Slack: o platformă de comunicare pentru echipe care permite mesagerie instantanee, apeluri video și partajarea documentelor.

Beneficii: Comunicarea în timp real, integrare cu alte instrumente de productivitate, canale organizate pentru diferite proiecte și echipe.

Microsoft Teams: o platformă de colaborare care permite chat, întâlniri video, partajarea fișierelor și integrarea cu aplicațiile Office 365.

Beneficii: Integrare perfectă cu suita Office 365, capacități avansate de colaborare și partajare a documentelor.

Zoom: o platformă de conferințe video care permite întâlniri online, webinaruri și colaborare video.

Beneficii: Ușor de utilizat, calitate înaltă a video și audio, funcționalități de partajare a ecranului și înregistrare a întâlnirilor.

 • Resurse educaționale și de formare

Coursera: oferă cursuri online de la universități și companii de top pe o varietate de subiecte, inclusiv managementul proiectelor, analiza datelor și dezvoltarea afacerilor.

Beneficii: Acces la cursuri de calitate, posibilitatea de a obține certificări recunoscute, flexibilitate în învățare.

LinkedIn Learning: oferă cursuri video pe o gamă largă de subiecte profesionale, inclusiv setarea obiectivelor, managementul timpului și leadership.

Beneficii: Cursuri practice și aplicabile, acces la resurse diverse, posibilitatea de a învăța în ritmul propriu.

Harvard Business Review: oferă articole, studii de caz și resurse despre cele mai bune practici în afaceri și management.

Beneficii: Informații de la experți recunoscuți, studii de caz relevante, acces la cele mai recente tendințe și strategii de afaceri.

Bizz Accelerator: este programul de mentorat creat pentru antreprenorii care vor să-și consolideze afacerile și să le scaleze pe principii de business sănătoase. Condus de mentori experimentați precum Ștefan Mandachi, Iancu Guda și alți experți în domenii conexe antreprenoriatului.

Beneficii: Mentorii din program ajută antreprenorii să lucreze cu instrumente de business, inclusiv cu setarea obiectivelor SMART, pentru a atinge toate obiectivele de consolidare și dezvoltare. Cursanţii  primesc îndrumare personalizată și au acces la o rețea valoroasă de resurse și contacte.

Ajunşi la acest punct, avem încredere că a devenit mai limpede ca oricând că stabilirea obiectivelor SMART în afacerea ta poate aduce o claritate și o direcție de neprețuit, ajutându-te să îți aliniezi resursele și eforturile pentru a atinge succesul dorit. Prin adoptarea acestui cadru, vei putea să monitorizezi progresul, să ajustezi strategiile și să te asiguri că toate obiectivele tale sunt relevante și realizabile, contribuind astfel la dezvoltarea și creșterea afacerii tale.

Iar dacă ești pregătit să îți duci afacerea la următorul nivel, te invităm să te înscrii în programul Bizz Accelerator, creat special pentru antreprenorii care vor să-și consolideze și să-și scaleze afacerile pe principii de business sănătoase, având ca mentori principali pe Ștefan Mandachi și Iancu Guda. Poate că înscrierea în acest program este un prim obiectiv SMART, câtă vreme alegi să acţionezi acum, în favoarea succesului afacerii tale! 

Umărește-ne

Urmărește-ne și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Alătură-te comunității
Bizz Accelerator!

Abonează-te și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Categorii